Рене-Мари Тодорова с криле от светлина

Рене-Мари Тодорова с криле от светлина

Текст: Симона Стефанова Някъде в пространството, между две или три вдишвания и няколко дълбоки издишвания, някой пише стихове. Пише, защото е в синхрон с вибрациите на Вселената, на това което се случва отвън, но най - вече вътре в душата. Пише за себе си, но докосва...

„Детство“

„Детство“

Разказ от Росен Карамфилов Изображение: скулптура Кольо Карамфилов Изправен съм на една проходилка и правя ситни крачки. Левия ми крак се влачи като мокър парцал подире ми. Моята прабаба Надежда върви отзад. Оставили са я да ме пази. Императрицата! На осемдесет и...

„Приказка за един гений“

„Приказка за един гений“

Разказ от Росен Карамфилов (трета награда – „Рашко Сугарев 2019) Художник на картината: Кольо Карамфилов Имало едно време един гений. Той бил плод на цветна бременност. Майка му нямала и най-малка представа, че го износва, не забелязала прогресивно нарастващия си...

„Белег“

„Белег“

Разказ от Росен Карамфилов (първа награда – „Душата на един извор” 2018) Художник на картината: Кольо Карамфилов Откакто се помня имам само душа. Така се родих – без тяло. Или по-точно – с тяло, неспособно да износи големината на духа ми. Лекарите твърдят, че никога...

Разговор за любовта с Нели Стефанова

Разговор за любовта с Нели Стефанова

Текст и интервю: Симона Стефанова Еротиката е слабо засягана тема в българската литература. Народопсихология, нагласа, търсене, това са факторите за мен. Но най - важният фактор за тази тема е смелостта на автора. Защото еротиката съществува и писането за нея е част...

От хоби в творчески бизнес. Разговор със Снежана Мицева

От хоби в творчески бизнес. Разговор със Снежана Мицева

Текст: Симона Стефанова Една тема, която си прокрадва път в нашата дейност и хората, които срещаме и с които работим, е как да превърнем хобито си в наше основно занимание и да го развием в бизнес. Това може да се определи като смелост в днешните времена, но в...

Цветна еуфория с Мария Митева

Цветна еуфория с Мария Митева

Интервю: Симона Стефанова Фотографии: Кристина Мавродиева Багажът, който носим не трябва да ни тежи. Той е малкото, което ни е нужно и би следвало да ни украси. Лекота, любов и красота открих в чантите на "EMVy MyBag" - https://emvymybag.com/. Уникални и доста...

„Маската“ на Триумфалната арка

„Маската“ на Триумфалната арка

Текст: Симона Стефанова Какво си представял и какво мечтаел да изрази художникът авангардист, от български произход, Кристо Явашев, с опаковане на Триумфалната арка : "Ще бъде като жив обект, който ще се движи с вятъра и ще отразява светлината. С тези движещите се...

„Все повече ми харесва да се разхождам сам“, Димитър Ганев

„Все повече ми харесва да се разхождам сам“, Димитър Ганев

Текст: Симона Стефанова Много често започнах да се разхождам сама в парка. Сама си стоя и у дома. Затова заглавието и книгата си дойдоха при мен. Нямам отговор защо ходя сама, не е необходим анализ или препоръки, то просто е така. Заглавието ме провокира и реших да...

„Отсъствия” – в храма на Любовта

„Отсъствия” – в храма на Любовта

Текст: Кристина Митева Обичате ли поезията? Поезията, чиято главна тема е Любовта? Ако отговорът е положителен – намерете тази книга и я прочетете! Дори да не обичате поезия – пак я потърсете и я прочетете, стига да ви вълнува темата за любовта като център на...

Изящна комуникация с Радосвета Гюлева

Интервю: Симона Стефанова

Думите са мощен инструмент, силата на словото е несравнима. И когато думите са съчетани и мисълта е сътворила едно енергийно слово, тогава можем да се вслушваме и да усетим ефекта.
Заглавието на книгата „Изящна комуникация, Иван и Радосвета Гюлеви въздейства с надежда за успокоение и красота или ще видим съвсем друг смисъл, а книгата ще ни отведе до нещо ново. НЛП е познато в България, но това е първата книга у нас на тази тема. За мен е любопитно да прочета информация за НЛП, предложена от български автори и затова зададох своите въпроси на Радосвета Гюлева. Тя представи себе си в светлината на работата си в дълбоки и мисловни програми и процеси. По такъв повод се запознахме преди повече от година. Затова сега се радвам, че може да намерите книгата й в онлайн книжарница AS Books. А тук представям едно изящно интервю с един от авторите на книгата Радосвета Гюлева, която даде много полезни обяснения за нас.

Разкажи ни за себе си
Казвам се Радосвета Гюлева.
Треньор по невро-лингвистично програмиране, филолог и учител, Валдорф и Монтесори педагог, психолог в процес на формиране.

Автор на сценарии за продажба; стихове и разкази. Съавтор на книгата “Изящна комуникация с другите и себе си – НЛП и Кибернетиката” (заедно с Иван Гюлев). Основател на Института по Невро продажби – Неуро Сейлз Тренинг https://neurosalestraininginstitute.com

Съорганизатор на Eunoia LitFest (Първият книжен фестивал за независими автори в България) – https://otvadkoritsite.wordpress.com/eunoia-litfest/.
Доброволец съм в Анимус. Представител за България на интерактивната платформа за ограмотяване на деца и възрастни изучаващи езици – WriteReader – https://www.writereader.com/.

Разкажи ни подробно за идеята на книгата и целият проект зад нея.
Книгата е полезна и различна основно с пет неща:
– Книгата е първата книга за НЛП от Български автори. Другите книги съществуващи на пазара са преводи на чужди издания.
– Различава се още по самата корица, която илюстрира различните перспективи на визуално възприятие.
– Заглавието съдържа игра на думи, закачка към читателите, което се явява и проективен тест за хората и тяхната собствена карта на света: Често задавам въпроса: когато чуете Изящна комуникация, какво разбирате в първите секунди? Изяж като изяждам; или изящна като изящество?
– Друга разлика е нещо уникално характерно за книгата е сравнението на НЛП с водата и кибернетиката, тоест обяснението на термините от невро-лингвистичното програмиране чрез нещо познато на повечето хора.
– Проектът бе отличен в Педагогическия конкурс Иновации в Образованието на ВТУ ; Конкурса на Буквите Нова Българска Литература Проза 2020 ; и г-жа Здравка Евтимова ме подкрепи в представянето на книгата. Използвам възможността да й благодаря.

Какво те мотивира, за написване на тази книга, както и да се занимаваш с НЛП?
НЛП е млякото, което ми даде баща ми. И пътя-посока в морето. Която задвижи моя кораб и ми даде курс: пълен напред. Към мен самата. И мечтите.
Преди години баща ми започна написването на книгата, но прецени, че българския пазар още не е напълно готов за НЛП, което бе сравнявано или бъркано с НЛП. (смее се)
Когато станах треньор по НЛП, реших, че времето е дошло.

Изящна комуникациа, Иван Гюлев, Радосвета Гюлева

Изящна комуникациа, Иван Гюлев, Радосвета Гюлева

От колко време се занимаваш с НЛП и можеш ли да разкажеш какво точно представлява нервно-лигвистичното програмиране?
НЛП или невро-лингвистичното програмиране е дял от когнитивната и, бих казала, когнитивно-поведенческата психология като невро идва от неврон; а лингвистично от език. НЛП обяснено накратко и достъпно за хората – ни помага да общуваме по-добре със самите себе и другите, като чрез игра с визуализации или с игра с езика, изградим нови ракурси, нови невронни връзки и варианти за действие.

В какви случаи се използва НЛП и има ли за теб нещо важно, което можеш да ни споделиш от опит?
НЛП дотолкова е станало част от мен, че не усещам кога го използвам. Прилагам го неусетно в ежедневието и към другите, и към себе си.
Примерите са много. И аз обичам да давам пресни такива. Вчера имах интервю с едно момче, което на въпроса как се описва с три думи, ми отговори, след кратко мълчание: нереализиран и амбициозен.
А може ли усещането за нереализираност да означава сила и готовност за промяна?
Понякога хората се опитваме да се напаснем на места, които отдавна не са ни по мярка и са ни станали тесни.
И какво значи нереализиран: може ли един човек, който има семейство и деца, които му дават смисъл, да бъде нереализиран?
Едно обикновено цитиране на ключови думи ползвани по-рано относно децата; и една обикновена фраза подадена като постулат провокира рефрейминг и размисъл. Даде за секунди нов ракурс и блясък в очите. И обърна, иначе негативния етикет на нереализиран, в нещо позитивно.
Човекът вдигна очи и погледът му заискря в усмивка.

Как се свързват НЛП и Кибернетика, през призмата на водата?
Свързват се точно така: през призмата на водата. И кибернетиката. Системата.
В книгата правим паралел между познатите ни агрегатни състояния на водата; котвата; лулата; приливите и отливите; руля (или по-правилно, щурвал) на кораба; бурите и подводните рифове; корабния флаг и пиратите; морските обитатели и попътния вятър… и живота. Чрез метафората на морето описване практиките от НЛП, за да може хората да ги усвоят още докато четат, до степен да започнат да ги упражняват и надграждат, още щом приключат книгата.

Какво да очакваме от книгата?
Едно приятно пътешествие в света на НЛП и усещане за свеж бриз и нежен шепот на необятното близко море.
Книгата е подходяща за хора, които искат да се развиват личностно. За хора на кръстопът. Хора търсещи себе си или решения за своя бизнес. Хора търсещи промяна или опора, изход, посока, вдъхновение.
За всеки бизнес, който се нуждае от уникална концепция и от адаптирани специално за него решения.
Предизвикателство е да вляза в ритъма на танца (без да познавам стъпките му) и партньора да продължи да води и променя танца си, докато го претвори в неговото собствено изящество. Докато поеме щурвала на кораба си в ръце, за да зададе посока.

След излизането на книгата и твоят дебют като съавтор какво можеш да ни споделиш?
Просто бих казала на хората, да реализират мечтите си.

Какво липсва в комуникацията ни със себе си и с другите днес? Кое е водещото между тях?
Смисълът на общуването е в неговата ефективност. И това е релевантно, както в комуникацията със себе си, така и в комуникацията с другите. Ние сме отговорни за резултата от общуването, с другите и себе си. И имаме ресурси, които може да използваме, за да постъпваме различно, ако искаме различен резултат, докато го постигнем.

https://www.youtube.com/watch?v=OWpY8DYk3QM

Снимки: личен архив на Радосвета Гюлева

Рене-Мари Тодорова с криле от светлина

Рене-Мари Тодорова с криле от светлина

Текст: Симона Стефанова Някъде в пространството, между две или три вдишвания и няколко дълбоки издишвания, някой пише стихове. Пише, защото е в синхрон с вибрациите на Вселената, на това което се случва отвън, но най - вече вътре в душата. Пише за себе си, но докосва...

„Детство“

„Детство“

Разказ от Росен Карамфилов Изображение: скулптура Кольо Карамфилов Изправен съм на една проходилка и правя ситни крачки. Левия ми крак се влачи като мокър парцал подире ми. Моята прабаба Надежда върви отзад. Оставили са я да ме пази. Императрицата! На осемдесет и...

„Приказка за един гений“

„Приказка за един гений“

Разказ от Росен Карамфилов (трета награда – „Рашко Сугарев 2019) Художник на картината: Кольо Карамфилов Имало едно време един гений. Той бил плод на цветна бременност. Майка му нямала и най-малка представа, че го износва, не забелязала прогресивно нарастващия си...

„Белег“

„Белег“

Разказ от Росен Карамфилов (първа награда – „Душата на един извор” 2018) Художник на картината: Кольо Карамфилов Откакто се помня имам само душа. Така се родих – без тяло. Или по-точно – с тяло, неспособно да износи големината на духа ми. Лекарите твърдят, че никога...

Разговор за любовта с Нели Стефанова

Разговор за любовта с Нели Стефанова

Текст и интервю: Симона Стефанова Еротиката е слабо засягана тема в българската литература. Народопсихология, нагласа, търсене, това са факторите за мен. Но най - важният фактор за тази тема е смелостта на автора. Защото еротиката съществува и писането за нея е част...

От хоби в творчески бизнес. Разговор със Снежана Мицева

От хоби в творчески бизнес. Разговор със Снежана Мицева

Текст: Симона Стефанова Една тема, която си прокрадва път в нашата дейност и хората, които срещаме и с които работим, е как да превърнем хобито си в наше основно занимание и да го развием в бизнес. Това може да се определи като смелост в днешните времена, но в...

Цветна еуфория с Мария Митева

Цветна еуфория с Мария Митева

Интервю: Симона Стефанова Фотографии: Кристина Мавродиева Багажът, който носим не трябва да ни тежи. Той е малкото, което ни е нужно и би следвало да ни украси. Лекота, любов и красота открих в чантите на "EMVy MyBag" - https://emvymybag.com/. Уникални и доста...

„Маската“ на Триумфалната арка

„Маската“ на Триумфалната арка

Текст: Симона Стефанова Какво си представял и какво мечтаел да изрази художникът авангардист, от български произход, Кристо Явашев, с опаковане на Триумфалната арка : "Ще бъде като жив обект, който ще се движи с вятъра и ще отразява светлината. С тези движещите се...

„Все повече ми харесва да се разхождам сам“, Димитър Ганев

„Все повече ми харесва да се разхождам сам“, Димитър Ганев

Текст: Симона Стефанова Много често започнах да се разхождам сама в парка. Сама си стоя и у дома. Затова заглавието и книгата си дойдоха при мен. Нямам отговор защо ходя сама, не е необходим анализ или препоръки, то просто е така. Заглавието ме провокира и реших да...

„Отсъствия” – в храма на Любовта

„Отсъствия” – в храма на Любовта

Текст: Кристина Митева Обичате ли поезията? Поезията, чиято главна тема е Любовта? Ако отговорът е положителен – намерете тази книга и я прочетете! Дори да не обичате поезия – пак я потърсете и я прочетете, стига да ви вълнува темата за любовта като център на...