Рене-Мари Тодорова с криле от светлина

Рене-Мари Тодорова с криле от светлина

Текст: Симона Стефанова Някъде в пространството, между две или три вдишвания и няколко дълбоки издишвания, някой пише стихове. Пише, защото е в синхрон с вибрациите на Вселената, на това което се случва отвън, но най - вече вътре в душата. Пише за себе си, но докосва...

„Детство“

„Детство“

Разказ от Росен Карамфилов Изображение: скулптура Кольо Карамфилов Изправен съм на една проходилка и правя ситни крачки. Левия ми крак се влачи като мокър парцал подире ми. Моята прабаба Надежда върви отзад. Оставили са я да ме пази. Императрицата! На осемдесет и...

„Приказка за един гений“

„Приказка за един гений“

Разказ от Росен Карамфилов (трета награда – „Рашко Сугарев 2019) Художник на картината: Кольо Карамфилов Имало едно време един гений. Той бил плод на цветна бременност. Майка му нямала и най-малка представа, че го износва, не забелязала прогресивно нарастващия си...

„Белег“

„Белег“

Разказ от Росен Карамфилов (първа награда – „Душата на един извор” 2018) Художник на картината: Кольо Карамфилов Откакто се помня имам само душа. Така се родих – без тяло. Или по-точно – с тяло, неспособно да износи големината на духа ми. Лекарите твърдят, че никога...

Разговор за любовта с Нели Стефанова

Разговор за любовта с Нели Стефанова

Текст и интервю: Симона Стефанова Еротиката е слабо засягана тема в българската литература. Народопсихология, нагласа, търсене, това са факторите за мен. Но най - важният фактор за тази тема е смелостта на автора. Защото еротиката съществува и писането за нея е част...

От хоби в творчески бизнес. Разговор със Снежана Мицева

От хоби в творчески бизнес. Разговор със Снежана Мицева

Текст: Симона Стефанова Една тема, която си прокрадва път в нашата дейност и хората, които срещаме и с които работим, е как да превърнем хобито си в наше основно занимание и да го развием в бизнес. Това може да се определи като смелост в днешните времена, но в...

Цветна еуфория с Мария Митева

Цветна еуфория с Мария Митева

Интервю: Симона Стефанова Фотографии: Кристина Мавродиева Багажът, който носим не трябва да ни тежи. Той е малкото, което ни е нужно и би следвало да ни украси. Лекота, любов и красота открих в чантите на "EMVy MyBag" - https://emvymybag.com/. Уникални и доста...

„Маската“ на Триумфалната арка

„Маската“ на Триумфалната арка

Текст: Симона Стефанова Какво си представял и какво мечтаел да изрази художникът авангардист, от български произход, Кристо Явашев, с опаковане на Триумфалната арка : "Ще бъде като жив обект, който ще се движи с вятъра и ще отразява светлината. С тези движещите се...

„Все повече ми харесва да се разхождам сам“, Димитър Ганев

„Все повече ми харесва да се разхождам сам“, Димитър Ганев

Текст: Симона Стефанова Много често започнах да се разхождам сама в парка. Сама си стоя и у дома. Затова заглавието и книгата си дойдоха при мен. Нямам отговор защо ходя сама, не е необходим анализ или препоръки, то просто е така. Заглавието ме провокира и реших да...

„Отсъствия” – в храма на Любовта

„Отсъствия” – в храма на Любовта

Текст: Кристина Митева Обичате ли поезията? Поезията, чиято главна тема е Любовта? Ако отговорът е положителен – намерете тази книга и я прочетете! Дори да не обичате поезия – пак я потърсете и я прочетете, стига да ви вълнува темата за любовта като център на...

„Да заслужим мечтите си“. Разговор с Диана Сергиева

Текст и интервю: Симона Стефанова

Фотографии: Кирил Станоев

Ние случваме мечтите си. Те се зараждат в нас, израстват, развиват се, разширяват се, понякога ги отхвърляме, но силата им е по – голяма от всичко останало. Това зависи от нас.
„Sidhharta Handmade“ – https://siddharta.bg е една такава осъществена мечта. Бижутата с тази марка се появиха и създадоха още една божественост и красота, която може да бъде изработена с ръце и носена с любов. Нали това, което правим е поток от енергията, която ни разкрива нас самите. Затова душата на твореца е видима и това я прави още по – красива.
Бижутата „Sidhharta Handmade“ носят в себе си една екстравагантност с порив на бриз. Освен красотата, в тях усещам вятъра на промяната, желанието за полет и същевременно равновесие.
С Диана Сергиева срещите и разговорите ни започват винаги с външната красота, която излъчва и достигат до красотата на душата. Ръчно изработените от нея бижута се появиха в онлайн пространството и няколко години вече, можем да им се насладим. За да се докоснем до тях и нейната история записахме това интервю, което споделям с любов:

Разкажи ни за себе си.
С какво се занимаваш и какви са твоите творчески желания и идеи?

Казвам се Диана Сергиева, дълги години бях в модния бизнес, имах късмета и възможността доста да пътувам, докато не станах майка и не се влюбих в бранда „Siddharta Handmade“. А сега се занимавам с ръчно изработване на бижута от полускъпоценни камъни, точно за този бранд. Като цяло съм пристрастена към бижутата и полускъпоценните камъни, а съчетани заедно става още по-хубаво.

Как се появи „Sidhharta Handmade“? Разкажи ни за идеята и как я осъществи?

В интерес на истината, аз не съм създателката на „Siddharta Handmade“. Всъщност основателките са две страхотни сестри с бохемски души, свободен дух и много сърце, както и мои много близки до сърцето ми приятелки Лина и Нора Христови. Но за момента аз съм човекът, който движи нещата и се грижи за „Siddharta“. Дълги години бях техен фен и носех техни бижута. Много им се радвах на тях и на това, което творят. В по – късен етап, тъй като животът крие много изненади, имаха нужда от човек и за голяма радост се обърнаха точно към мен. Така впоследствие се оказах в семейството на „Siddharta“. Смея да твърдя, че я обичам не по – малко от тях.
Ако питате някоя от тях за това как се роди идеята за „Siddharta“, те ще кажат: „Твърде много позитивна енергия на едно място, която трябваше да бъде въплътена“. Две сестри, които решиха, че могат да направят света по – красив и мисля, че се справиха и се справят отлично.

Кое беше първото изделие, което изработи?

Изработих три гривни от необработени камъни за три мои приятелки. Исках да видя, какви ще са отзивите на хора по – близо до мен и хора, които знам, че ако не е Ок ще ми го кажат.

Кога и как започна да твориш ръчно изработени изделия?

Професионално, може би преди две години, когато „Siddharta Handmade“ попадна изцяло в мои ръце. Иначе съм преправяла доста мои бижута, които с времето не са ми харесвали вече във вида, в който са или ми е трябвало нещо на момента, за даден случай. Но тогава дори и не съм предполагала, че някой ден сама ще изработвам бижута.

Въобще как се случи твоята мечта да твориш, ако е била мечта?

Мечта, не мога да кажа, че е било. Но винаги съм харесвала и съм се възхищавала на хората, които ръчно изработват неща и създават нещо с ръцете си. Винаги съм се питала какво ли е, а ето сега съм една от тях. Никога не знаеш какво те чака зад ъгъла. За мен беше голямо изкушение да мога да работя и да се докосвам до тези камъни/кристали и хората да носят бижута, по моя идея и виждане. Бях уверена, че мога да се справя, а и с подкрепата и насоките на Лина и Нори някак си от самосебе си се случиха нещата. Ако трябва да съм честна, чувствам го малко, като дар от живота.

Как създаваш твоите бижута? Какъв е творческия ти заряд? Какво те вдъхновява?

Всяко бижу го създавам донякъде такова, каквото аз бих носила, гледам да съм критична и взискателна особено към качеството и да се поставям от страната на клиента.
А вдъхновението до някъде идва от хората, от самите камъни, форма или цвят те много могат да те заредят….. слагам от всичко по малко – любов, вдъхновение, фантазия, енергията на природата и винаги още нещо..

Когато работиш с поръчка от конкретен човек има ли нещо, което те насочва за това какъв камък да избереш, какъв цвят, форма, съчетание?

Разбира се, има неща които създавам по изискване на клиент от към камъни или цвят или зодия или модел. Има такива, които просто ми се доверяват и искат да видят моята идея. Но тези персоналните поръчки са най-сладките тъй, като създаваш нещо специално за някой, нещо уникално, различно. Много се радвам, като трябва да създам нещо различно, а удовлетворението от щастлив клиент е неописуемо.

Разкажи ни за камъните и какво носят в себе си? Какво са те за теб? Какво е твоето послание чрез тях?

Камъните носят мистичност, една енергия и за мен лично магия. Още в древни времена са се използвали някои от тях точно за това, за правене на магия.
Различните камъни идват и се намират в различни части на света образували се в резултат на различни геоложки процеси. Те са тук от много преди нас, хората. Всеки кристал носи своя собствена енергия, та дори и свой собствен химичен състав. Различните камъни носят в себе си различни мистични свойства, лечебни свойства и енергията, като всичко това може да влияе на различни нива и чакри на тялото, състояние на духа и тялото. Имайте само предвид, че тази енергия може да се усети на много тънко ниво. По – чувствителните и осезаеми хора, могат и да я почувстват по – лесно.
Моето послание е, че както камъните са различни и няма един еднакъв с друг, дали форма, дали цвят, така и ние хората, като тях сме различни и носим различна енергия и сме необикновени и красиви по свой собствен начин. Не е нужно да се стремим всички да сме еднакви и да изглеждаме еднакво. Всички блестим с наша собствена светлина. И другото, което бих искала да кажа с тези бижута, е че ние хората не сме по – големи от природата.

С какви материали работиш и как ги избираш, какъв е твоя почерк и какво те отличава? Към какво се стремиш, когато изработваш едно изделие?

Материалите е голямо удоволствие да ги избираш лично. Твоите си камъни да те привлекат и да те извикат, но за съжаление при създалата се обстановка е много трудно вече. Но и не само, някои камъни и материали, като цяло идват от други страни и е невъзможно лично да ги избереш. Доверяваш се на продавача.
Иначе аз обичам да изработвам неща с необработени камъни. Възможно по – малко пипани от човешка ръка. За да се запази тяхната уникалност използвам медальони с различни послания, които придават завършен вид и цялост на всяко едно бижу. Може би, това до някъде е моя почерк. В „Siddharta Handmade“ се стремим към бохемското, такова усещане да допринесем до някъде.

Как да носим бижутата, така, че камъните да ни синхронизират, има ли нещо специално, което можем да направим?

Няма специално указание как да се носят камъните. Хубаво е да имат контакт с кожата ни или да се носят близо до сърцето, но не е задължително.
Редно е камъните да се почистват от време на време, тъй като някои от тях попиват негативната енергия, наши емоции и е хубаво да ги пречистим и заредим. Има много варианти, но ще опиша няколко по – лесните да направим това:
Първият е да ги оставим на пълнолуние на лунна светлина от вън. Ако няма как да се постави от вън, то поне близо до прозореца. Там да си се случи магията. Подчертавам при пълна луна!
Вторият е да се оставят в стъклена купа с вода и морска сол на слънчева светлина за поне 4 часа. Но не го препоръчвам особено, тъй като солта и светлината могат да повлияят на структурата на камъка и да измени примерно цвета си или да започне да се руши.
Третият е да се опуши или прекади за малко със свято дърво наречено Паоло Санто. То е силно ароматно дърво, което идва от Южноамериканските гори. Много ползи и страхотни качества има, но ако тръгна да ги описвам ще стане прекалено дълго. Вече е доста популярно и тук при нас и може да се намери лесно. Преди години, беше по – сложно да се намери.
Същото нещо може да се направи и с небезизвестната билката Салвия – Salvia Alpina. В продължение на векове шамани от Северна Америка са я използвали за церемонии за пречистване и разширяване на съзнанието. Но и не само те, и тук в нашата култура се ползва, наши баби също могат да разкажат много за ползите от нея. Но се спирам тук, за да не изпадам в твърде много подробности.

Когато избираме бижута за подарък от какво можем да се водим, какво свързва бижуто с даден човек, освен вътрешното ни усещане, че това е за него?

Винаги може да погледнем мистичните или магическите свойства на един камък и да разпознаем човека там, да си кажем „ами да, това е точно той“ или „да, той има нужда от точно това“. Информация вече има толкова много в Интернет. Дори при нас, ние винаги гледаме да опишем или дадем малка информация за даден камък. В нашият сайт винаги описваме, камъните с които са изработени бижутата и какво носи този камък. Но бижу с такъв вид камъни, винаги се подарява с добри чувства и мисли и се носят с любов!

Какво ти дава творчеството?

Дава ми спокойствие. Когато творя сякаш медитирам, изключвам напълно мозъка и се оставям на цветовете и камъните. Това е моето бягство към друг свят, по – цветен и по – добър. Дава ми удовлетворение и неземно блаженство особено, когато успея да зарадвам клиент и чуя добри думи.

Какви са твоите мечти?

О, мечти колкото щеш! Но тази, която е свързана със „Sidhharta Handmade“ е да успея да стигна и трогна повече хора с моите камъни и бижута. Да я направя по разпознаваема, не само тук в България, а и навън.

Вярваш ли в силата на мечтите и как според теб можем да балансираме между тях и реалността, т.е. как да запълним и душата си и да бъдем материално добре?

Вярвам в силата на мечтите определено. Вярвам, че ако желаеш и искаш нещо истински и с цялото си сърце, ще се сбъдне и ще дойде при теб в точното време. Може да е банално, но вярвам, че Вселената ще те чуе и намери начин да сбъдне мечтата ти, но трябва да платиш с много търпение.
А за баланса…..виж тук мисля, че е сложно, особено в този истински материален свят, в който живеем. Много е трудно, особено за нас творците, като цяло, а за огромно съжаление държава ни също с нищо не ни помага и понякога си принуден да се откажеш от мечтата си или както каза ти, от душата си. Но мисля, че тук вярата и може би малко късмет играят роля. Има ли желание, има и начин. Също така, да не се отказваш и да се бориш до край, да дадеш всичко от себе си на 120%, да опиташ всичко и по всякакъв възможен начин и ако тогава се налага да избираш и да се откажеш, поне да си с чиста съвест и да знаеш, че си се борил въпреки всичко. Все пак трябва да докажеш, че заслужаваш мечтата си.

Рене-Мари Тодорова с криле от светлина

Рене-Мари Тодорова с криле от светлина

Текст: Симона Стефанова Някъде в пространството, между две или три вдишвания и няколко дълбоки издишвания, някой пише стихове. Пише, защото е в синхрон с вибрациите на Вселената, на това което се случва отвън, но най - вече вътре в душата. Пише за себе си, но докосва...

„Детство“

„Детство“

Разказ от Росен Карамфилов Изображение: скулптура Кольо Карамфилов Изправен съм на една проходилка и правя ситни крачки. Левия ми крак се влачи като мокър парцал подире ми. Моята прабаба Надежда върви отзад. Оставили са я да ме пази. Императрицата! На осемдесет и...

„Приказка за един гений“

„Приказка за един гений“

Разказ от Росен Карамфилов (трета награда – „Рашко Сугарев 2019) Художник на картината: Кольо Карамфилов Имало едно време един гений. Той бил плод на цветна бременност. Майка му нямала и най-малка представа, че го износва, не забелязала прогресивно нарастващия си...

„Белег“

„Белег“

Разказ от Росен Карамфилов (първа награда – „Душата на един извор” 2018) Художник на картината: Кольо Карамфилов Откакто се помня имам само душа. Така се родих – без тяло. Или по-точно – с тяло, неспособно да износи големината на духа ми. Лекарите твърдят, че никога...

Разговор за любовта с Нели Стефанова

Разговор за любовта с Нели Стефанова

Текст и интервю: Симона Стефанова Еротиката е слабо засягана тема в българската литература. Народопсихология, нагласа, търсене, това са факторите за мен. Но най - важният фактор за тази тема е смелостта на автора. Защото еротиката съществува и писането за нея е част...

От хоби в творчески бизнес. Разговор със Снежана Мицева

От хоби в творчески бизнес. Разговор със Снежана Мицева

Текст: Симона Стефанова Една тема, която си прокрадва път в нашата дейност и хората, които срещаме и с които работим, е как да превърнем хобито си в наше основно занимание и да го развием в бизнес. Това може да се определи като смелост в днешните времена, но в...

Цветна еуфория с Мария Митева

Цветна еуфория с Мария Митева

Интервю: Симона Стефанова Фотографии: Кристина Мавродиева Багажът, който носим не трябва да ни тежи. Той е малкото, което ни е нужно и би следвало да ни украси. Лекота, любов и красота открих в чантите на "EMVy MyBag" - https://emvymybag.com/. Уникални и доста...

„Маската“ на Триумфалната арка

„Маската“ на Триумфалната арка

Текст: Симона Стефанова Какво си представял и какво мечтаел да изрази художникът авангардист, от български произход, Кристо Явашев, с опаковане на Триумфалната арка : "Ще бъде като жив обект, който ще се движи с вятъра и ще отразява светлината. С тези движещите се...

„Все повече ми харесва да се разхождам сам“, Димитър Ганев

„Все повече ми харесва да се разхождам сам“, Димитър Ганев

Текст: Симона Стефанова Много често започнах да се разхождам сама в парка. Сама си стоя и у дома. Затова заглавието и книгата си дойдоха при мен. Нямам отговор защо ходя сама, не е необходим анализ или препоръки, то просто е така. Заглавието ме провокира и реших да...

„Отсъствия” – в храма на Любовта

„Отсъствия” – в храма на Любовта

Текст: Кристина Митева Обичате ли поезията? Поезията, чиято главна тема е Любовта? Ако отговорът е положителен – намерете тази книга и я прочетете! Дори да не обичате поезия – пак я потърсете и я прочетете, стига да ви вълнува темата за любовта като център на...